Botanica Calonia Säätiö

Säätiön tarkoitus

Säätiön tarkoitus on edistä ja tukea puistojen ja puutarhojen perustamista, kunnostamista sekä alan opiskelua.

Toiminta

Toiminta perustuu henkilöiden, yhteisöjen, yhtiöitten sekä testamentti lahjoituksiin. Olennainen osa on talkootoiminta.

Tämän hetkinen hanke ja tilanne

Tämän hetkinen hanke on kunnostaa yksityisin varoin Helsingin Kulosaaressa oleva Eugen Schaumanin puistoon rajoittuva n 0,6ha:n metsikkö ensimmäiseksi Fenno-Balttiseksi metsäpuutarhaksi. Puutarhassa on tarkoitus esitellä niitä kasveja, jotka ovat aikojen kuluessa tulleet maahamme Suomenlahden ympäri Karjalan kannaksen kautta.

Kirjalliset yhteistyösopimukset valita ja löytää ko kasveja on tehty Tarton ja Tallinnan kasvitieteellisten puutarhojen kanssa. Virolaiset ovat tehneet ensimmäiset lahja istutuksensa. Pietarista on osoitettu mielenkiintoa projektia kohtaan. Latviaan ja Liettuaan ollaan oltu alustavasti yhteydessä.

Alue on yhdessä raivattu ja melkein kunnostettu. Joitakin istutuksia on tehty. Lahjoituksia on tullut enemmän kuin uskallettiin odottaa. Penkit ollaan asennettu paikoilleen. Linnunpöntöt odottavat tipujaan. Lähteen poraus on tehty. Puiston amfinen muoto on tullut esille ja ennen kaikkea se on ahkerassa monipuolisessa käytössä.

Tavoitteena on avata puutarha kesällä 2007 kesäkuun 15 päivänä alkaen klo 11.00.

Seuraava tavoite

Kaksitoista (XII alueet, jotka näkyvät esitteen suunnitelmassa) kasvialuetta odottavat nimiään ja alueista kiinnostuneita.

Vapaina ovat vielä puro, puron lähtövesiallas ja pumppu poratun lähteen toimintaan saattamiseksi. Vesiaihe Schaumanin puisto ja metsikön rajalla jonne puro virtaa on vapaana. Kolme polkua odottaa nimeäjäänsä.